Київська теплоелектроцентраль № 6

Заява про екологічні наслідки ВРП 110/330 кВ ТЕЦ-6 Київ

Заява про екологічні наслідки.

Виконання проєктних робіт «Реконструкція трансформаторів напруги на відкритому розподільчому пристрої 110/330кВ ТЕЦ-6 м. Київ, вул. Пухівська,1А».

Проєктом передбачена реконструкція трансформаторів напруги на відкритому розподільчому пристрої 110/330 кВ ТЕЦ-6.
Додаткових факторів, що впливають чи можуть впливати на стан навколишнього природного середовища, з урахуванням можливості виникнення надзвичайних екологічних ситуацій при здійсненні реконструкції не виникає.
Викиди забруднюючих речовин та шумові характеристики машин та механізмів, які використовуються на будівництві, відповідають вимогам екологічних стандартів і нормативів. Відповідні розрахунки наведені в розділі «Оцінка впливу на навколишнє середовище».
До переліку залишкових впливів можна віднести наявність демонтованих конструкцій та матеріалів, а також сміття, тара, мілкі відходи.
Територія монтажних майданчиків для виконання робіт своєчасно очищується від сміття, тари, мілких відходів, які збираються в контейнери або ящики. Просочений бензином обтиральний матеріал, збирається в спеціальну діжку з щільно закритою кришкою. Відходи транспортуються в місця утилізації.
Інформувати громадськість про планову діяльність, мету шляхи її здійснення зобов’язується замовник проєкту.
Також замовник зобов’язується при здійсненні реконструкції дотримуватись проектних рішень відповідно до норм і правил охорони навколишнього середовища і вимог екологічної безпеки на всіх етапах будівництва та експлуатації об’єкта планової діяльності.
Об’єкт, що підлягає реконструкції, не має практично ні якого шкідливого впливу на навколишнє середовище і, з урахуванням прийнятих запобіжних заходів, можуть споруджуватись та вводитись в експлуатацію.
Замовник – СП «КИЇВСЬКІ ТЕЦ» КП «КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО», 01013, м. Київ, вул. Промислова, 4, тел. +38 044 207-87-08, факс +38 044 207-87-55; e-mail spktec@kte.kmda.gov.ua
Генпроектувальник – ТОВ «ПДІ «Енергоінжпроект» ГІП О.Б. Стрічевський, 01033, м. Київ, вул. Жилянська, 30а, офіс 3, тел.: +38044 228-14-08, тел./факс +38044 300-12-41; e-mail pdieip@ukr.net

ЛЕП 150/330кВ через Дніпро

Реконструкція ПЛ 330 кВ через річку Дніпро

Інститутом енергетики та охорони довкілля ТОВ «ПДІ «Енергоінжпроект» виконано проектно-вишукувальні роботи стадії «робочий проєкт» з реконструкції ПЛ 330 кВ Дніпровська 750 – Кременчук на ділянці довжиною 2,3 км пересічення через річку Дніпро між м. Горішні Плавні та с. Чикалівка Кременчуцького району Полтавської області на замовлення НЕК «Укренерго».

Завдання передбачало натурний огляд, детальне обстеження конструктивних елементів та оцінку технічного стану ПЛ 330 кВ Дніпровська 750 – Кременчук, введеної в 1985 році, на ділянці переходу ПЛ 330 кВ через р. Дніпро.

Інститутом опрацьовано технічні рішення, згідно з якими передбачається: ремонт бетонних частин опор, відновлення захисного покриття, улаштування сітчастої огорожі навколо фундаментів опор, заміна пошкоджених ізоляторів в гірляндах, встановлення сигнального LED-освітлення (нічне маркування опор), заміна пташиних загороджувачів, додатково запропоновано встановлення куль-маркерів з використанням БПЛА. Дотримання необхідних заходів з охорони навколишнього середовища в процесі будівництва та експлуатації є обов’язковим.

Більше виконаних проєктів

Обробка осаду на річках та водоймах ГЕС

Під час експлуатації греблі ГЕС перед нею затримується осад (відкладення), який викликано природними ерозіями та такими видами діяльності, як будівництво, вирубка лісів та сільське господарство. Традиційно греблю будують із резервуаром, достатнім для переміщення осаду на період щонайменше від 50 до 100 років.

Зважаючи на термін експлуатації великих ГЕС у світі та актуальність проблеми осадів і для України, інститут енергетики та охорони довкілля «Енергоінжпроект» набуває досвіду та отримує практичні знання про успішні стратегії управлінням осадом / відкладеннями (англ. – sediment management).

Працюючи у співпраці з групою галузевих міжнародних експертів, ми визначаємо проблемні місця та обмінюємося найкращими практиками з управління відкладеннями у різних географічних регіонах та середовищах.
Саме тому, спільно із швейцарськими та ісландськими колегами, ми залучились до виконання робіт із вилучення (драгування) осаду з великого водосховища ГЕС в Грузії, де буде зроблено наступне:

  • Проектування, виготовлення, поставка, монтаж і випробування постійного земснаряду, готового до роботи із драгування осаду.
  • Установка комп’ютеризованої системи моніторингу, зйомки і візуалізації, включаючи підводні спостереження, світлову камеру, системи візуалізації, позиціонування і створення базової тривимірної комп’ютеризованої моделі району робіт.
  • Експлуатація земснаряду для драгування уздовж верхньої поверхні греблі для очищення нижніх виходів та підхідних каналів шляхом виїмки матеріалу та переміщення його під водою до іншого виходу для промивання.
  • Експлуатація спеціальних пристроїв для видалення валунів, сміття, затонулих дерев шляхом підводних робіт та автоматичних безпілотних пристроїв, які драгують дрібний осад або гравій та великі затонулі дерева з дна водойми.

Історично та географічно, європейські компанії мають
великий практичний досвід робіт в розробці земснарядів та управлінні осадом не
тільки на річках та великих водосховищах з великим об’ємом відкладень, але і в
гідроізоляції каналів та гребель ГЕС.

Більш докладну інформацію ви зможете отримати від фахівців нашого інституту. Чекаємо вашого листа або дзвінка.

Рекомендації щодо підготовки ОВД для малих ГЕС

13 червня 2019 року експерти Всесвітнього фонду природи WWF Україна, разом з партнерами, у рамках діяльності Української гідроенергетичної платформи, розробили та презентували методичний посібник: Науково-методичні рекомендації щодо підготовки звіту з Оцінки впливу на довкілля (ОВД) при будівництві малих гідроелектростанцій (МГЕС).

Фахівці інституту енергетики та охорони довкілля Енергоінжпроект брали активну участь на зустрічах платформи та у розробці окремих розділів вищезазначеного документу (один з авторів – Гриценко Є.В., заступник директора інституту).

Керівництво містить практичні рекомендації щодо підготовки звіту з ОВД залежно від типу гідроспоруд, регіону планової діяльності та потенційних ризиків, що можуть виникнути під час будівництва/реконструкції чи експлуатації МГЕС, а також настанови щодо необхідного збору матеріалів та розробки компенсаторних заходів. У ньому розглянуто основні ризики та типи ефектів, що можуть виникнути у процесі будівництва чи експлуатації МГЕС, запропоновано пояснення, яких негативних наслідків при цьому можна уникнути або, принаймні, звести їх до мінімуму в діапазоні різних умов.

Методичний посібник містить практичні рекомендації щодо підготовки звіту з ОВД залежно від типу гідроспоруди, регіону, планової діяльності та потенційних екологічних ризиків, що можуть виникнути під час будівництва або реконструкції чи експлуатації МГЕС, а також настанови щодо необхідного збору матеріалів та розробки компенсаторних заходів.

Документ розроблено для фахівців з оцінки впливу на довкілля, вчених, громадських активістів, суб’єктів господарювання, органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

Наш інститут розробляє звіти з ОВД відповідно до українських вимог та за європейськими нормами (ОВНСС), із залученням кваліфікованих фахівців для додаткового дослідження археологічних, геологічних, екологічних (флора, фауна, риби, птахи, рукокрилі) та соціальних (земля, компенсації, оприлюднення) чинників.

Завантажити методичний посібник можна за посиланням на веб-сайті Всесвітнього фонду природи WWF Україна: http://wwf.panda.org/uk/materials/hotnews/?348896/green-hydro

Крім того, експерти Всесвітнього фонду природи WWF Україна, разом з партнерами, розробили та презентували методичний посібник: Підготовка звіту з оцінки впливу на довкілля (ОВД) при будівництві та реконструкції автодоріг.

Методичний посібник містить практичні рекомендації щодо підготовки звіту з ОВД при будівництві та реконструкції автомагістралей та доріг І категорії. Характеризуються потенційні екологічні ризики, що супроводжують вказаний тип господарювання, а також пропонуються настанови щодо необхідного збору матеріалів та підходи із розробки компенсаторних заходів.

Сумський Є.Д., виступив фахівцем з соціально-економічних питань та розробив окремі розділи даного документу, завантажити який можна за посиланням на веб-сайті Всесвітнього фонду природи WWF Україна: http://wwf.panda.org/uk/?348890/safe-roads-for-animals